Verluchten en ventileren: belangrijk voor lichaam en geest

3 min.
Lifestyle, Tips en tricks
Raam openen

We kunnen als mens een tijdje zonder voedsel. Tot drie weken zelfs. Bij gebrek aan water zal een mens al na drie dagen last ondervinden. Zuurstof, dat is veeleer een kwestie van minuten. Een mens heeft lucht nodig. Liefst verse.

Binnen in huis spreken we van het binnenmilieu. Buiten is er de buitenlucht. Dat lijkt perfect logisch, maar er is een belangrijke wisselwerking tussen beide. Het is niet voor niets dat de brandweer soms aanraadt ramen en deuren gesloten te houden. Buitenlucht kan moeilijk naar binnen en wat binnen is, raakt niet meteen buiten. Het principe van een huis in één enkele zin. Het is meteen ook de basisgedachte achter iets eenvoudigs als de kachel aansteken. En het heeft vanzelfsprekend gevolgen. Zeker wat de kwaliteit van de binnenlucht betreft.

Wat is ventileren? Wat is verluchten? 

Als je ventileert, ververs je constant de aanwezige lucht. Je laat de vervuilde binnenlucht ontsnappen en vervangt die door minder verontreinigde buitenlucht. Wanneer je daarentegen verlucht, zet je deuren en ramen wijd open en creëer je een tijdelijke, kortere maar grote luchtstroom. 
Je voelt het aan je kleine teen: ze zijn allebei belangrijk.

Waarom ventileren en verluchten? 

Het binnenmilieu – de lucht in huis – wordt door heel wat factoren beïnvloed. Niet in het minst de mens zelf. Zuurstof die we inademen, verlaat ons lichaam als koolstofdioxide.
Even de neus op de feiten? Op zeeniveau – daar waar mensen niet toevallig gaan ‘uitwaaien’ en waar je ideeën weer lucht en zuurstof krijgen – bedraagt het koolstofdioxidegehalte (in volumepercentage) 0,039%. In een slecht verluchte en drukke werkruimte vol activiteit is dat 1%. En zo weet je meteen waarom je met mist in je hoofd naar huis rijdt ’s avonds...

Hoe ventileer en verlucht je best?

Er is allereerst gezond verstand, dat je verhindert de temperatuur naar een gezellige 25 graden te brengen om erna deuren en vensters een half uurtje open te gooien, maar het is wel degelijk van belang een bepaalde continuïteit in het systeem te steken. 

Alleen verluchten helpt slechts een goed half uur, waarna vocht en geurtjes opnieuw de bovenhand krijgen. Ventilatieopeningen, ventilatieroosters en een ventilatiesysteem zijn dus vooral verantwoordelijk voor de constante luchtstromen in huis. Verluchten doe je in hoofdzaak zelf en als het nodig is: na de douche, na het koken, na schilderwerken of overdag in de slaapkamer. Zowel ventileren als verluchten zouden een constant proces moeten zijn, dat ook in de winter doorloopt. Zet de verwarming eventueel af (de buitenlucht opwarmen
lukt toch nooit) en sluit deuren of ramen iets sneller. 

DE JUISTE PRIJS? ZO BEPAALD.

Ga je je eigendom verkopen of ben je benieuwd wat jouw huis nu écht waard is? Dankzij onze online waardebepaling ontvang je onmiddellijk een eerste schatting van jouw woning in jouw mailbox. De juiste prijs voor jouw woning? Zo bepaald.

BEREKEN DE WAARDE VAN JOUW WONING