Denk je aan co-housen? Dit moet je zeker weten
Steeds meer mensen gaan samenhuizen. Onder een dak wonen met verschillende mensen - die niet per se familie zijn - groeit uit tot een echte trend. Deze sociale woonvorm heeft zowel voor- als nadelen.
De voordelen
Cohousing is de bekendste vorm van samenhuizen: iedere bewoner heeft een eigen woonst, maar er is ook een gemeenschappelijke ruimte. In de meeste cohousingprojecten is er een gedeelde tuin, woonkamer of keuken.
Veel mensen die samenhuizen doen dat uit economische redenen, maar zien ook de sociale meerwaarde. Er bestaan namelijk heel wat factoren die samenhuizen populairder maken. Het seniorenaantal stijgt, gezinnen worden kleiner en de bevolkingsaantallen en woningprijzen nemen toe. Samenhuizen gaat de vereenzaming van de maatschappij tegen.
Als je met een grote groep mensen samenwoont, kan je vaak ook groter wonen. Exclusieve woningen waar je nooit alleen in zou kunnen wonen worden opeens wel een optie. Bij een groter huis hoort vaak een grotere tuin. Kinderen kunnen met elkaar spelen en groeien samen op.
Wil je even quality time met je partner? Misschien kan een cohouser wel babysitten. Grote aankopen zoals een grasmachine kan je gezamenlijk doen. Heb je dan hulp nodig bij het gras afrijden, dan is er altijd wel iemand in de buurt.
Opletten geblazen
Afspraken maken is heel belangrijk. Vergeet niet dat je rekening moet houden met de andere bewoners. Om frustraties tegen te gaan, maken goede afspraken goede vrienden. Hoe wordt de gemeenschappelijke ruimte gebruikt? Hoe worden de kosten gedeeld? Laat al die afspraken goed op papier zetten bij een notaris. Bij bestaande projecten staan afspraken meestal wel al op papier. Lees die goed na en kijk of je je er helemaal achter kan scharen.
En hoeveel kost dat? De persoonlijke woonruimte koopt ieder voor zich en de gemeenschappelijke ruimtes laat je schatten. Die laatste prijs wordt dan gesplitst door alle eigenaars. Een oplossing voor de gemeenschappelijke onderhoudskosten is om een vzw op te richten.