Waar koop je best een woning?

2 min.
Koop een woning

De locatie van een woning is een belangrijke factor waarom kandidaat-kopers uiteindelijk overstag gaan. Maar wat is nu de beste plek om een woning te kopen?

Waarom koop je?

De goede locatie vinden hangt af van waarvoor de woning dient. Ga je er zelf wonen of is het bedoeld als vakantieverblijf of verhuurwoning? Als de woning voor eigen gebruik bedoeld is, bedenk dan of je net houdt van het rustige platteland of het actieve stadsleven. Of misschien iets tussenin: in een grotere gemeente of aan de buitenrand van de stad.

Velen vinden een goede verbinding naar het werk belangrijk. Dan zit je misschien graag bij een uitvalsweg zodat je snel met de auto weg kan rijden en files zoveel mogelijk kan vermijden. Of dichtbij een school voor de kinderen.

Sommigen dwepen bij een instapklare woning waar je snel kan intrekken of die je snel kan verhuren. Maar misschien steek jij liever de handen uit de mouwen en richt je het in zoals je wil.

Ligging van een tweede woning  

De locatie van een pand is belangrijk. Voor jezelf, maar ook als je het pand wil verhuren. Een goede ligging zorgt voor meer geïnteresseerde huurders en stelt je in staat om een betere prijs te krijgen. Wanneer je toch beslist om het pand te verkopen, kan je het waarschijnlijk sneller van de hand doen. In een populaire buurt ligt de vraagprijs hoger.

In welke straat ligt het huis? Is er leven in de brouwerij en is het er veilig? Kies je voor de stad of het platteland? Over het algemeen krijg je bij een woning op het platteland meer waar voor hetzelfde geld.

De oriëntatie van een woning zelf kan een grote impact hebben op het comfort en de verwarmingskosten. Ligt de woning in het zuiden of noorden? Het is een belangrijke factor bij het berekenen van de energieprestaties.

Provincie

Elke provincie in ons Belgenland heeft zijn troeven. Wil je in Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Namen, Henegouwen of Waals-Brabant wonen? Dan kies je voor een centralere ligging in het land. Alles is vlotter te bereiken. Het nadeel is vaak het prijskaartje, hoewel die ook van streek tot streek verschilt.

Henegouwen is bijvoorbeeld wél de goedkoopste provincie om te wonen. Brussel is de duurste plaats. Over het algemeen betaal je in de Vlaamse provincies -met meer inwoners per vierkante kilometer- meer voor een woning dan in de Waalse.

Woonsten die meer in de uithoeken liggen zoals West-Vlaanderen, Luxemburg, Limburg en (zeker het oosten van) Luik zijn vaak goedkoper. Op uitzondering van de toeristische gebieden zoals de kust natuurlijk. Het voordeel is dat het er vaak ook rustiger wonen is. En dan hebben we het nog niet eens over de Limburgse charme en de gezelligheid van de Oostkantons.

De locatie bepaalt mee de prijs van de woning. Bedenk goed waarom je de woning wil kopen en wat belangrijk is voor je. Welke provincie en streek geniet je voorkeur?

DE JUISTE PRIJS? ZO BEPAALD.

Ga je je eigendom verkopen of ben je benieuwd wat jouw huis nu écht waard is? Dankzij onze online waardebepaling ontvang je onmiddellijk een eerste schatting van jouw woning in jouw mailbox. De juiste prijs voor jouw woning? Zo bepaald.

BEREKEN DE WAARDE VAN JOUW WONING