Wat is een EPC en waarom is het zo belangrijk?
In de vastgoedwereld komt de term ‘EPC’ vaak voorbij, maar voor velen blijft het een mysterieus acroniem. In deze blog gaan we dieper in op het ‘energieprestatiecertificaat’. Het toont aan hoe energiezuinig een woning is en geeft tegelijkertijd aanbevelingen om deze energiezuinigheid te verbeteren.
Wat vind je terug op een EPC-attest?
Het energieprestatiecertificaat (EPC) geeft weer hoe energiezuinig of -verslindend je woning is. Dat gebeurt via een label, van A+ tot F. F staat voor zeer energieverslindend en A+ voor bijzonder energiezuinig. De EPC-score drukt dus uit hoeveel energie een woning verbruikt per vierkante meter per jaar. Hoe lager, hoe beter de energiescore van je woning. In het EPC staan ook aanbevelingen om uw woning energiezuiniger te maken, en dus een betere score te halen.
Wie kan een EPC-attest opmaken?
Het EPC wordt opgemaakt door een erkend energiedeskundige die de volledige woning uitgebreid evalueert om zo de energiescore te bepalen. Hierbij houdt de energiedeskundige rekening met verschillende factoren, zoals de aanwezigheid van zonnepanelen, de muur- en dakisolatie, de staat van de verwarmingsinstallatie en/of boiler, de vorm van beglazing in de woning en de oriëntatie van de woning.
Wanneer moet je over een EPC-attest beschikken?
Het certificaat is een verplicht document bij de verkoop of verhuur van woningen. Het dient aanwezig te zijn vooraleer de woning te huur of te koop wordt aangeboden. Enerzijds informeert het mogelijke kopers of huurders, anderzijds wordt het EPC ook ingezet als bewijs voor een premie, subsidie of renovatie.
Voor bestaand woonvastgoed bestaat er op vandaag geen minimumnorm qua EPC, zolang dit onroerend goed niet van eigenaar verandert. Wordt de woning verkocht, dan heeft de koper sinds 1 januari 2023 de verplichting om binnen de 5 jaar na aankoop een EPC-attest met minstens een label D voor te leggen.
Waarom is een EPC zo belangrijk?
Dankzij het EPC krijgen eigenaars, huurders en potentiële kopers een duidelijk beeld van de energetische status van het pand. Het certificaat benadrukt niet alleen het energieverbruik van een gebouw, maar ook de bijbehorende milieu-impact, waardoor belanghebbenden aangemoedigd worden om meer milieuvriendelijke keuzes te maken.
Daarnaast resulteert een energiezuinig gebouw vaak in lagere energiekosten voor de bewoners of gebruikers. En dat is een waardevolle troef. Het maakt het vastgoed aantrekkelijker voor investeerders en bewijst de toekomstbestendigheid van het pand.
Wist je dat… iedereen kan zien hoe energieverslindend je woning is?
Sinds begin oktober zijn energieprestatiecertificaten door iedereen raadpleegbaar via een nieuwe webapplicatie van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Daarin zitten alle EPC's voor residentiële woningen en appartementen in Vlaanderen die minder dan tien jaar geleden werden opgemaakt. Ook het EPC bij nieuwbouw wordt online raadpleegbaar. Voor appartementsgebouwen kunt u nagaan of er een EPC voor de gemeenschappelijke delen werd opgemaakt.