Hoeveel btw betaal ik bij een renovatie van mijn woning?
Het renoveren van je woning is een boeiend project dat niet alleen je leefruimte kan transformeren, maar ook de waarde van je eigendom kan verhogen. Het is echter van cruciaal belang om te begrijpen hoe de btw (belasting over de toegevoegde waarde) van invloed kan zijn op je renovatiebudget. In België geldt een specifiek btw-tarief van 6% voor woningrenovaties, maar er zijn bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.
Voorwaarden voor het 6% btw-tarief
Om te profiteren van het verlaagde btw-tarief van 6% bij een woningrenovatie, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je woning moet ouder zijn dan 10 jaar. Deze regeling is bedoeld om oudere panden te stimuleren om gerenoveerd te worden.
- Je woning moet uitsluitend als privéwoning dienen, of slechts een 'bijkomstig' gedeelte ervan mag gebruikt worden voor professionele doeleinden.
- De renovatiewerken, zoals omvorming, renovatie, rehabilitatie, verbetering, herstelling, en onderhoud, moeten rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd worden.
- Zowel de levering als de plaatsing van de materialen moeten worden uitgevoerd door dezelfde aannemer. Dit zorgt ervoor dat de verlaagde btw op de hele renovatie van toepassing is.
Tijdelijke verlaging naar 6% voor installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers
Van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 geldt er een tijdelijke verlaging van het btw-tarief van 21% naar 6% voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Deze tijdelijke maatregel is van toepassing op woningen jonger dan 10 jaar, inclusief nieuwbouwwoningen en woningen die na afbraak heropgebouwd worden.
Na deze periode zal het btw-tarief voor zonnepanelen en zonneboilers terugkeren naar 21% voor woningen jonger dan 10 jaar, terwijl het tarief voor warmtepompen op 6% blijft voor onbepaalde duur voor dezelfde categorie woningen.
Slopen en wederopbouw
Het slopen en heropbouwen van een woning wordt niet beschouwd als een renovatie. In principe geldt voor deze activiteit het standaard btw-tarief van 21%. Er zijn echter uitzonderingen:
In bepaalde steden, zoals Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas geldt een verlaagd btw-tarief van 6% als de afbraak en heropbouw in één handeling gebeuren en de nieuwe woning hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt. Het tarief voor deze steden kan wijzigen vanaf 2024, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
Voor projecten van particulieren geldt van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023 een verlaagd btw-tarief van 6% voor heel België, ongeacht de locatie. Dit tarief is van toepassing op woningen die gedurende 5 jaar hun enige en eigen woning is en een bewoonbare oppervlakte hebben van maximaal 200 m². Vanaf 1 januari 2024 zal het verlaagde btw-tarief van 6% voor projecten van bouwheren-natuurlijke personen blijvend gelden onder dezelfde voorwaarden. Voor projecten via bouwpromotoren zal het btw-tarief vanaf 2024 terugkeren naar 21%, met enkele overgangsmaatregelen.
Zorg ervoor dat je altijd de laatste informatie raadpleegt en overweeg om professioneel advies in te winnen om te bepalen welk btw-tarief van toepassing is op jouw specifieke situatie. Heb je vragen of wil je meer informatie? Contacteer de ERA makelaar in je buurt.
Bron: Federale Overheidsdienst Financiën