Investeren in Vastgoed: duurzaam en rendabel

2 min.
Kopen, West-Vlaanderen
Investeren in Vastgoed: Duurzaam en Rendabel

In augustus 2023 bood de Belgische overheid een staatsbon met een aantrekkelijk netto rendement van 2,81% op één jaar. Dit leidde tot een ongekende verschuiving van 22 miljard euro van banken naar deze staatsbon.

Bijna een jaar later, met de vervaldag in zicht, komt het bedrag vrij, verhoogd met 618 miljoen euro aan rente. Echter, door een gemiddelde inflatie van ongeveer 4% sinds augustus 2023, is de reële waarde van je investering gedaald. Je 100.000 euro van toen is nu slechts 98.810 euro waard in koopkracht.

De nieuwe staatsbon biedt nu lagere rendementen: 2,24% netto op één jaar en 1,96% op acht jaar. Dit roept de vraag op: wat zijn de alternatieven?

Vastgoedinvesteringen: Een Betrouwbaar Alternatief

  1. Langetermijnzekerheid Investeren in vastgoed betekent investeren op de lange termijn. Waar de staatsbon een tijdelijk aantrekkelijk rendement bood, biedt vastgoed stabiliteit en voorspelbaarheid voor jaren, zo niet decennia.

    Voorbeeld: Stel, je koopt een appartement in een groeiende stadswijk. In plaats van een eenmalig rendement zoals bij een staatsbon, ontvang je elke maand huurinkomsten en kun je de woning over 20 jaar voor een hogere prijs verkopen door de waardestijging.
  2. Inflatiebescherming Vastgoed biedt een natuurlijke bescherming tegen inflatie. Huurinkomsten kunnen jaarlijks worden geïndexeerd, waardoor je koopkracht behouden blijft.

    Voorbeeld: Als je elk jaar de huurprijs van je pand aanpast aan de inflatie, blijft je inkomen in lijn met de stijgende kosten van levensonderhoud, zodat je koopkracht behouden blijft.
  3. Waardeontwikkeling Naast huurinkomsten kan vastgoed ook in waarde stijgen. De historische trend laat zien dat vastgoedprijzen in de loop der jaren meestal stijgen, waardoor je investering op lange termijn groeit.
  4. Financieringsmogelijkheden Met een lening kun je met een beperkte eigen inbreng een aanzienlijke investering doen. Huurinkomsten kunnen helpen de lening af te lossen, waardoor je uiteindelijk eigenaar wordt van een waardevol pand. 

    Voorbeeld: Je financiert een woning van €300.000 met een eigen inbreng van €60.000 en een lening voor de rest. De maandelijkse huurinkomsten van €1.200 helpen bij het aflossen van de lening, waardoor je uiteindelijk eigenaar wordt zonder de volledige €300.000 zelf te moeten investeren.
  5. Stabiliteit en Veiligheid Vastgoed is minder onderhevig aan marktvolatiliteit dan aandelen, wat het een veilige en stabiele keuze maakt voor investeerders die op zoek zijn naar zekerheid.

Conclusie

Vastgoed is een solide investering voor de toekomst, met voordelen zoals inflatiebescherming, waardeontwikkeling en financiële stabiliteit. Bij ERA Servimo helpen we je graag bij het verkennen van de mogelijkheden die vastgoedinvesteringen bieden. Onze expertise en persoonlijke benadering zorgen ervoor dat je een weloverwogen en veilige keuze maakt. Ontdek meer over onze diensten en hoe we je kunnen helpen op onze website of contacteer ons via onderstaand formulier!

Step 1
Step 2
Step 3