Wat zegt de ERA Barometer 2024 over jouw kansen op de vastgoedmarkt?
Je hebt het misschien zelf ondervonden, maar de vastgoedprijzen zijn weer gestegen. Een huis is het voorbije jaar 1,3% duurder geworden in vergelijking met 2023. De prijzen voor een appartement gingen dan weer met 2% omhoog. Dat blijkt uit onze jaarlijkse barometer, in samenwerking met Universiteit Antwerpen, die de trends in de residentiële vastgoedmarkt weergeeft.
Hoe komt dat dan? De rente op een hypothecaire lening begon vanaf het tweede kwartaal eindelijk te dalen, waardoor steeds meer mensen zich weer op de vastgoedmarkt begaven. Dat beïnvloedde natuurlijk de prijzen. De prijsstijging bleef wel opnieuw, voor het derde jaar op rij trouwens, onder de inflatie. En dat is mooi nieuws, want zo voelde je de prijsstijging minder in je portefeuille.
“Te koop”-bord blijft langer staan
De voorbije 20 jaar stonden huizen en appartementen nog nooit zo lang te koop als in 2024. Het duurde vorig jaar gemiddeld 113 dagen, of 10 dagen meer dan in 2023, om een huis te verkopen. In vergelijking met coronajaren 2022 en 2021 gaat het zelfs om 27 dagen meer die nodig zijn om een verkoop te sluiten. Bij appartementen moeten verkopers met gemiddeld 131 dagen nog meer geduld hebben. Dat zijn 9 dagen meer dan in 2023. De tijden dat je vliegensvlug moest beslissen over een heel belangrijke aankoop zoals een woning liggen gelukkig wat achter de rug.
Zelf renoveren is meer dan ooit de moeite
Kies je voor gloednieuwe woning met EPC-waarde A? of toch eerder voor een met een energielabel D waar nog wat werk aan is? Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar het belang van het EPC (Energieprestatiecertificaat) is enkel maar toegenomen. De verkoopprijs voor de meest energiezuinige woning lag ruim een vierde (26%) hoger dan dezelfde woning met EPC-label D. Het meerwaardeverschil tussen een woning met EPC A en F is met 44,8% zelfs nog nooit zo groot geweest als in 2024.
De prijzen van de meest energiezuinige woningen met label A en B stegen gemiddeld met liefst 4,9%. Ook woningen met EPC-peil C en D, waarvan die laatste voortaan voor de Vlaamse overheid als renovatiestandaard gehanteerd worden om de klimaatdoelstellingen te halen, werden slechts beperkt duurder (+ 1,3%). De prijzen van energieverslindende woningen (E-F) daalden met 1,4% ten opzichte van 2023.
Tijd om de handen uit de mouwen te steken, dus. Ben je ene handige Harry? Dan kan je met een EPC-label E of F soms een betere slag slaan dan als je een nieuwbouw koopt.
Appartementsprijzen blijven stabiel in Brussel, wonen in Wallonië kost meer dan vorig jaar
Ben je op zoek naar je droomappartement in Brussel, dan heb je geluk. De prijzen in onze hoofdstad blijven voor het eerst in twee jaar stabiel (slechts een stijging van 0,4%). Wie staat te popelen om te verhuizen, zal wel wat meer geduld moeten hebben. Appartementen staan in Brussel wel langer te koop dan ooit tevoren, gemiddeld 140 dagen. Dat is 13 dagen meer dan vorig jaar.
Wie naar het zuiden trekt, onder de taalgrens, zal dan weer wat meer centen op tafel moeten leggen. In Wallonië stegen de huizenprijzen met 1,9%. Die stijging is vergelijkbaar met die van 2023 (2,4%). Wanneer we de verkoopprijs in 2024 vergelijken met die van 2005, dan zien we dat een huis gemiddeld 87% duurder is geworden in Wallonië. Een woning raakte er wel 5 dagen sneller verkocht dan in 2023, met een daling van 119 naar 114 dagen.
Kopen in centrumstad terug gemakkelijker
Verkies je toch de dynamiek van de stad? Onze barometer toont aan dat de woningprijzen in de centrumsteden voor het eerst sinds 2013 licht gezakt zijn met 1,3%, terwijl het buiten een centrumstad net 1,8% duurder wonen is geworden. Leuven spant nog steeds de kroon en is veruit de duurste centrumstad van ons land. Voor een soortgelijke woning ligt de prijs in Leuven 11 procent hoger dan in Gent en Antwerpen. De goedkoopste woningen? Die vind je Roeselare, Genk en Kortrijk.