Belgische huizenmarkt is meest betaalbare in Europa
Als je de prijs van woningen vergelijkt in functie van het brutoloon, dan bezit ons land de meest betaalbare woningmarkt in Europa. België is van de derde plaats in 2022 naar de eerste plaats gesprongen. Dat blijkt uit een onderzoek van Deloitte.
Dat België als hoogste uit de ranking komt, heeft alles met de berekening van de index te maken. Die kijkt hoeveel jaren brutoloon het gemiddeld vergt om een woonst van 70 vierkante meter te verwerven. In België heb je daar 4,3 jaar aan brutoloon voor nodig. In Noorwegen is dat 4,7 jaar. Denemarken staat op plaats drie.
De minst betaalbare landen zijn Tsjechië en Slovakije. Bij die laatste heb je maar liefst 14,1 jaar brutoloon nodig. België wint dus vooral omdat de brutolonen hier tot de hoogste van Europa behoren, terwijl ons vastgoed nog niet de gekke prijzen heeft bereikt van bijvoorbeeld Nederland of Parijs. De automatische indexering van de lonen maakt ook dat vorig jaar de lonen hier harder stegen dan in de rest van Europa.
Bruto- versus nettoloon
Maar als particulier moet je wel je huis afbetalen met je nettoloon én niet met je brutoloon. En door de hoge belastingdruk in ons land is de kloof tussen netto en bruto hoog. Anderzijds kent ons land heel wat maatregelen die de belastingdruk onrechtstreeks milderen, zoals maaltijdcheques en bedrijfswagens. Daardoor is het brutoloon nog niet zo’n slechte indicator.
Gemiddelde rentevoet bedraagt 2 procent
Volgens de studie betaalt de Belg ook weinig rente op hypotheken. De gemiddelde rentevoet op hypotheken bedraagt 2 procent, het derde laagste niveau. Belgen gingen de voorbije jaren, toen de rente laag stond, vooral leningen aan met vaste rentevoet. Hierdoor zijn veel Belgen nu goed beschermd tegen de rentestijgingen. Hongarije zit met 9,3 procent gemiddelde rente op hypotheken het hoogst.
Huizen in België zijn het afgelopen jaar wel minder betaalbaar geworden, door de hogere hypotheekrentes en de verdere stijging van de huizenprijzen in 2022. Algemeen kan je stellen dat de verslechtering van de betaalbaarheid in België wel minder erg is dan in de buurlanden.
Bron: De Standaard